Marka: Burcu
Skład: suszona cebula, ryz, woda, olej słonecznikowy, liście winogron, sól, pasta pomidorowa, porzeczka, pistacje, mięta, natka, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
Opinia: Kupione przez przypadek na jakimś targu z tureckimi przysmakami, nie spodziewałam się ze te dolmy będą tak pyszne. Zazwyczaj staram się je robić sama w domu, ale nie zawsze mam dostęp do liści winogron - to jest największy problem, kiedy się chce zjeść dolmę. Podobno można tez je kopić w formie marynowanej, ja nie wiem, nigdy nie widziałam, albo po prostu nie wiedziałam gdzie ich szukać. Latem od sąsiadów zbieram listki, ile mogę to mrożę, a z reszty robię swoje zawijaski. Mniam. Uwielbiam. Wiele bym dala, żeby je jeść cały rok, bez przerwy, ale niestety pory roku są nieubłagane. Na szczęście są takie produkty jak ta puszka, która przyleciała do mnie prosto z krainy Tarkana i dzięki temu miałam smaczny obiad. Pyszne, drobne gołąbeczki, odpowiednio dosmaczone - trochę pikantne, trochę słodkie, trochę orientalne, palce lizać. Wiele osób na pewno narzeka na to, ze są one cale zanurzone w tłuszczu i przez to strasznie tłuste, ale przypominam tylko, ze to ta dobra oliwa, a jak się optymalizuje posiłki i przestrzega zdrowej diety, to się na pewno nie roztyjemy, gdy zjemy to raz na jakiś czas. Gdy będziecie mieć okazję, koniecznie kupcie!
Ocena: 5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz